КАРТА
АМБРИАЖНА СИСТЕМА

гр.София,

кв.Хаджи Димитър,

ул.Брод 19,

тел.: +359 2 943 39 15,

моб.: +359 88833 61 92

 

 

Почти всяка част, която е основна за движението на даден автомобил, можем да определим като важна. Но едва ли има нещо по-значимо от трансмисията.

 

Какво всъщност представлява трансмисията за автомобилите? Има още един термин за тази система, която е популярна сред шофьорите, като силово предаване. Самата функция е свързана с предаването на въртеливо движение от двигателя, който е с вътрешно горене, към задвижващите колела на самия автомобил.

 

Има два основни вида трансмисия, които са свързани с разположението на двигателя и на движещите колела. При задното предаване, който е и класически модел, двигателят на автомобила е разположен в предната част на колата, а задвижващите колела – в задната. При автомобилите с предно предаване двигателят се намира в предната част, както и движещите колела на моторното превозно средство.

 

При автомобилите със задно предаване трансмисията се състои от скоростна кутия (наричана още и предавателна кутия), съединител, карданно предаване, главно предаване, диференциал, както и полувалове, които са популярни и под името полуоски.

 

Автомобилите с предно предаване са по-разпространени, особено в последните няколко години. Това се дължи преди всичко на съчетанието между комфорт и удобство. За разлика от автомобилите със задно задвижване, колите с предно предаване имат повече място в купето. Това се дължи на премахването на карданения вал, който става излишен в купето, когато автомобилът е създаден с предни движещи колела. По този начин се опростява и самата конструкция на автомобила.

 

Съществуват и един сравнително нов клас автомобили, които се отличават със задвижващи колела, които са разположени, както в задната, така и в предната част на колите. Подобни моторни превозни средства се характеризират с висока проходимост и са особено популярни в региони, където има планини или студени и снежни зимни месеци. Такива автомобили се обозначават с абревиатурата 4х4 или 4WD, което идва от английския израз“four wheel drive” ( определение за автомобил със четири движещи колела).

 

 

© 2012 Всички права запазени

този уебсайт е създаден от